جدیدترین مطالب

دکتر سید خلیل الرحمان طوسی 
انتشارات راتلج 
ملاصدرا، فیلسوف چهار قرن پیش تاریخ فلسفه اسلامی، امروز دیگر تنها متعلق به حوزه‌های فکری تشیع و حتی جهان اسلام نیست. او متفکری جهانی و در ردیف بزرگترین فیلسوفان جهان همچون دکارت، هگل، هیوم، کانت، اکهارت و هایدگر قرار دارد و آثار نوشته شده درباره او بتدریج در فهرست کتاب‌های منتشره توسط مهمترین ناشران و محافل دانشگاهی و علمی جهان قرار گرفته است. 

دایره‌المعارف‌ها دیگر درباره او به یک ستون اکتفا نمی‌کنند بلکه صفحات متعددی برای معرفی این حکیم اختصاص می‌دهند. اینها همه به برکت تلاش‌های ارزشمند چند دهه اخیر برای معرفی این فیلسوف بزرگ بوده است. نقش دانشمندانی چون سید جلال‌الدین آشتیانی، عبدالله جوادی آملی، حسن‌زاده آملی، ابراهیمی دینانی و در سطح بین‌المللی سید حسین نصر، هانری کربن، فضل الرحمان، جیمز موریس، دیوید بورل، ابراهیم کالین و سجاد رضوی را نباید از نظر دور داشت. با این همه هنوز دو وظیفه مهم پیش روی پژوهشگران و فیلسوفان فلسفه صدرایی است؛ 

1. بررسی، بازخوانی و کشف ابعاد ناشناخته این فلسفه به منظور یافتن راه حل‌های مناسب برای مهمترین مسائل و مشکلات فلسفی جهان امروز. 

2. معرفی این ابعاد جدید به جهانیان و متفکران از ملیت‌های دیگر. 
 
کتاب «درآمدی بر فلسفه سیاسی صدرالمتألهین» و نسخه کامل‌تر آن به زبان انگلیسی توسط انتشارات راتلج با مباحثی چالش بر انگیز در باب حکومت دینی و دموکراسی گامی در جهت تحقق این دو هدف بوده است. در نسخه فارسی این اثر چشم‌اندازی از حیات سیاسی عرضه شده است که در صورت پیروی از آن شاید بتوان تحقق جامعه‌‌ای براساس ارزش‌های والای انسانی و مبتنی بر عدالت و فضیلت را نوید داد. 
 
منبع: روزنامه ایران، 30 مهر 1393. 
 
 گفتنی است در این کتاب به فلسفه سیاسی صدرالمتألهین و فلسفه متعالیه پرداخته شده است. 
 
نویسنده در این کتاب با نگاهی نو به فلسفه متعالیه و به مدد باز خوانی اصول فلسفه صدرایی اعم از مباحث وجود، مابعد الطبیعه، معرفت شناسی و علم النفس مخاطب را با مبانی و خواستگاه فلسفی – عرفانی اندیشه سیاسی ملاصدرا آشنا می‌کند؛ از این رو خواننده علاوه بر یافتن قرائنی جدید از فلسفه ملاصدرا و دیگر مباحث سنتی این مکتب، برای اولین بار به کاربرد های علمی حکمت متعالیه نیز دست خواهد یافت . 
 
فهرست مطالب کتاب به این قرار است: 
 
فصل اول- شرایط فرهنگی و سیاسی در عصر ملاصدرا 
 
فصل اول این کتاب به «حکومت صفویه و علمای شیعه، ملاصدرا و حکومت صفویه، اولویت‌‌های ملاصدرا» پرداخته است. 
 
آنچه از میان تاریخ و اسناد و همچنین سخنان ملاصدرا معلوم می‌شود این است که وی را باید فیلسوف عارفی دانست که تعریف جدیدی از فقاهت و اجتهاد ارائه و اشکالات عمده‌ای بر برخی فقها، محدثان و صوفیان وارد می‌کند. 
 
فصل دوم- جایگاه سیاست در حکمت متعالیه 
 
نویسنده در فصل دوم مطالبی را در رابطه با «تعریف سیاست از نگاه ملاصدرا، سیاست و شریعت، انسان‌شناسی و سیاست متعالیه‌، اخلاق و سیاست متعالیه‌، عرفان و سیاست متعالیه و تناظر عالم صغیر و عالم کبیر» به نگارش درآورده است. 
 
فصل سوم- عدالت 
 
عناوین «عدالت فردی و عدالت اجتماعی، حقیقت عدالت، تلازم عدالت اجتماعی و عدالت فردی، عدالت اجتماعی و حکمت متعالیه، عدالت و متابعت از قانون، عدالت و آزادی و عدالت و مسأله حقوق برابر» در فصل سوم آمده است. 
 
فصل چهارم- مدینه فاضله 
 
مؤلف در فصل چهارم موضوعات «مدینه فاضله منزلی از منازل سلوک، مدینه فاضله عالم گذر به قیامت کبری و سعادت قصوی، تحلیلی عرفانی – فلسفی از آرمان شهر متعالیه و برخی از ویژگی‌های مدینه فاضله» را مورد بررسی قرار داده است. 
 
فصل پنجم- رئیس مدینه  
 
فصل پنجم موضوعات «نظر ملاصدرا درباره حقیقت نبوت، ریاست سیاسی بعد از نبی و امام، ملاصدرا و ریاست سیاسی بعد از نبی و امام و وجوب عقلی متابعت از عارف کامل» را در خود جای داده است. 
 
نمایه‌ها 
 
شامل آیات، اعلام، اصطلاحات، کتاب‌ها و مکان‌ها 
 
درآمدی بر فلسفه سیاسی صدرالمتألهین نگاشته سید خلیل الرحمان طوسی از سوی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی در سال 93 تهیه شده است و انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است. 
منبع: سایت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید