جدیدترین مطالب

تاملات برخی از فیلسوفان شرق با دستاوردهای فلسفه مدرن قابل قیاس است

در نخستین جلسه از دوره کوتاه مدت هگل شناسی دکتر سید جواد طباطبایی که در محل پکا برگزار شد وی محصول فکری بعضی از فیلسوفان شرق بویژه صدرالمتالهین را با اصالتی که به معقول بالعرض می دهد با دستاوردهای فلسفه دوران مدرن قابل قیاس دانست.

 

به گزارش خبرگزاری مهر، در این جلسه که با استقبال دانشجویان دکتری و تحصیلات تکمیلی و علاقمندان فلسفه توام بود دکتر طباطبایی در ابتدا به مرور آثار ترجمه ای موجود در زبان فارسی پرداخت و دو ترجمه از حمید عنایت و ترجمه ای از یک متن فرانسوی توسط باقر پرهام از یک کتاب مهجور و نه چندان مهم هگل را تنها آثار قابل اعتنا از نظر صحت متن ترجمه ای دانست.

او همچنین در بازشناسی شرایط محیطی و جامعه شناختی ظهور تفکرات فلسفی هگل، حوزه اندیشه فیلسوف را واجد چنان اهمیت و قدرت تحول خواهی دانست که می توانست مستقل از زمان و مکان به راه خود ادامه دهد.

به نظر وی آنچه که از آن به عنوان انقلاب کوپرنیکی کانت یاد می کنند، جایگزینی اصالت ذهن به جای عین یا عینیت در تعابیر فلسفی و خاستگاه تفکر مدرن است که به وحدت اجزای کثیر (و با وجود حفظ خصایص کثیر) منجر می شود. به تعبیری دیگر هگل نخستین فیلسوف دوره مدرن و بانی این امر محسوب می گردد.

دکتر طباطبایی محصول فکری بعضی از فیلسوفان شرق بویژه صدرالمتالهین را با اصالتی که به معقول بالعرض می دهد با دستاوردهای فلسفه دوران مدرن قابل قیاس دانست.

وی در نقد ترجمه فلسفه غرب در جامعه ایرانی و حتی ترجمه واژه مردم سالاری به جای دموکراسی، عباراتی مانند سالار و سرور را برای انتقال مفاهیم تفکر مدرن نابجا و نادرست دانست.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید