جدیدترین مطالب

عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی با اشاره به برپایی سلسله نشست های فلسفه سیاسی اظهار داشت: تاکنون اساتید شرکت کننده در این نشست ها بر توانایی بالای حکمت متعالیه در خصوص تأسیس فلسفه سیاسی، اتفاق نظر داشته اند.

وی افزود: اگر چه صدر المتألهین واژه و اصطلاح فلسفه سیاسی متعالی را به کار نگرفته است، اما دستگاه فکری و معرفتی حکمت متعالیه، این امکان معرفتی و روشی را برای تأسیس حکمت سیاسی سیاسی به پژوهشگران خواهد داد.

شریف لک زایی با بیان اینکه در بخشی از آثار منتشر شده از ملاصدرا، بحث هایی درباره سیاست ارائه شده است گفت: در این سلسله نشست ها در گام نخست با این پرسش مواجه ایم که آیا می توانیم عناصر، مؤلفه ها و شاخصه هایی برای فلسفه سیاسی متعالیه برشماریم و در مراحل بعدی ابعاد و زوایای این موضوع بر اساس پاسخ نفی یا اثبات پرسش اول، مطرح خواهد شد.

 ___________________

نشست تخصصی موضوع فلسفه سیاسی متعالیه در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم برگزار شد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، عضو هیأت علمی دانشگاه قم در این نشست با بیان اینکه تأسیس فلسفه سیاسی با تأسیس فلسفه متعالیه سیاسی فرق می کند گفت: همه بر این اتفاق دارند که بر اساس حکمت متعالیه می توان فلسفه سیاسی تأسیس کرد، اما بحث و بررسی درباره تأسیس فلسفه متعالیه سیاسی ضروری است.

حجت‌الاسلام دکتر عابدی با بیان اینکه خواجه نصیر، اولین کسی است که فقط حکمت متعالیه را در شرح اشارات به کار برده است گفت: وی این بحث را در نمط نهم شرح اشارات که شامل مباحث عرفانی است آورده است.

وی با تأکید بر اینکه فلسفه متعالیه سیاسی را نمی توان جدای از عرفان ببینیم گفت: ملاصدرا نیز در اسفار، مباحث فلسفی را کاملا با مباحث عرفانی آمیخته است و لذا در فلسفه متعالیه سیاسی باید به اصول و مبانی عرفان هم توجه داشت.

عضو هیأت دانشگاه قم با بیان اینکه زمان طرح دیدگاه های فلسفی از سوی ملاصدرا با فطرت عمومی در علوم شیعی همراه بوده است گفت: ملاصدرا تشکیک را به اختلاف مظاهر و نه مراتب بر می گرداند و اگر بخواهیم فلسفه سیاسی را بر اساس دیدگاه های او تعریف کنیم، باید به مؤلفه های فکری او از جمله حرکت جوهری توجه کرد.

این استاد حوزه و دانشگاه افزود: اگر بر اساس اصول و آموزه های حکمت متعالیه که همه اش رنگ و لعاب عرفان ابن عربی دارد، فلسفه سیاسی تأسیس کنیم، با فلسفه متعالیه سیاسی مواجه خواهیم بود، اما اگر آنرا از جنبه های عرفانی تهی کنیم، دیگر فلسفه متعالیه سیاسی نخواهیم داشت.

وی گفت: ملاصدرا معتقد است که اگر کسی بخواهد این مباحث را طرح ریزی کند، باید اهل چله نشینی و سیر و سلوک باشد و لذا پیروان فکری او نیز همچون امام خمینی(ره) بر همین باور اند.

حجت‌الاسلام عابدی افزود: بر همین اساس، امام خمینی(ره) در اواخر عمر خود چند روز دیدار و سخنرانی و اعلامیه داشتند و دیگر 40 روز، هیچگونه دیداری نداشتند و ایشان در همین دوران، اصلی ترین اندیشه های سیاسی خود از جمله قید مطلقه را برای ولایت فقیه مطرح می کردند، زیرا این تعبیر، عرفانی است.

 

شریف لک زایی، عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی هم با اشاره به برپایی سلسله نشست های فلسفه سیاسی اظهار داشت: تاکنون اساتید شرکت کننده در این نشست ها بر توانایی بالای حکمت متعالیه در خصوص تأسیس فلسفه سیاسی، اتفاق نظر داشته اند.

وی افزود: اگر چه صدر المتألهین واژه و اصطلاح فلسفه سیاسی متعالی را به کار نگرفته است، اما دستگاه فکری و معرفتی حکمت متعالیه، این امکان معرفتی و روش را برای تأسیس حکمت متعالیه سیاسی به پژوهشگران خواهد داد.

شریف لک زایی با بیان اینکه در بخشی از آثار منتشر شده از ملاصدرا، بحث هایی درباره سیاست ارائه شده است گفت: در سلسله نشست های فلسفه سیاسی در گام نخست با این پرسش مواجه ایم که آیا می توانیم عناصر، مؤلفه ها و شاخصه هایی برای فلسفه سیاسی برشماریم و در مراحل بعدی ابعاد و زوایای این موضوع بر اساس پاسخ نفی یا اثبات پرسش اول، مطرح خواهد شد.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید