جدیدترین مطالب

image633711658353486250.jpgاین عزلت نشینی بی شباهت به حضور صدرالمتألهین شیرازی در کهک و خانه نشین شدن اجباری او نیست. اگرچه این گوشه نشینی و دوری از سیاست و اجتماع چیزی از عشق و ارادت وی به امام خمینی کم نکرد. به تصریح خود آیت الله انصاری شیرازی، او «فانی در امام» بوده است.

____________________________________
به مناسبت رونمایی از دروس شرح منظومه آیت الله انصاری شیرازی

روز پنج شنبه چهارم تیرماه مراسم رونمایی از کتاب دروس شرح منظومه، تألیف آیت الله یحیی انصاری شیرازی، در سالن همایش های پژوهشگاه علوم و فرهنگ در قم برگزار شد. این مراسم به همت بوستان کتاب، ناشر چهار جلدی دروس شرح منظومه، برگزار شد و در آن برخی از اساتید علوم عقلی در بزرگداشت این حکیم وارسته و متواضع اما ناشناخته سخنانی ایراد کردند.

به یاد دارم در هفتم اسفند ماه گذشته که به اتفاق جمعی از دوستان پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی و اعضای ستاد برگزاری همایش «سیاست متعالیه از منظر حکمت متعالیه» برای ارائه گزارش از روند برگزاری همایش و فعالیت های انجام گرفته و برای نخستین بار خدمت این عالم بزرگوار رسیدم آنچه مشاهده کردم سراسر تواضع و ادب و عشق بود.

این حکیم متأله حکمت متعالیه در حالی این روزها در جامعه ما ناشناخته است که سال ها به تدریس حکمت متعالیه صدرایی پرداخته، شاگردان بسیاری تربیت کرده و قبل از آن سال ها خود در محضر درس علامه سید محمد حسین طباطبایی حکمت آموخته است. اتاقی که در منزل ایشان به دیدار ایشان شتافته بودیم همان اتاقی بود که بیش از صد بار علامه طباطبایی در آن در جمع اندک مشتاقانی از حکمت حضور یافته و مباحثی را القا کرده بود. به گفته فرزند وی این اتاق در منزل شان به اتاق علامه طباطبایی معروف شده است.

حکیم ناشناخته این روهای حکمت متعالیه اما از سویی در شمار انقلابی ترین مبارزان در دوران طاغوت بوده است و به گفته آیت الله ممدوحی، که چند صباحی الهیات به معنی الاخص را در محضر ایشان فراگرفته است، علامه طباطبایی جریانات و اخبار انقلاب اسلامی را از ایشان می پرسید.

آیت الله ممدوحی همچنین به طور سربسته تنها یادآور شد که مسأله ای موجب خانه نشین شدن این حکیم متأله در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شد و ایشان به رغم خواست خود در جریانات بعد از پیروزی حضور نداشت. این عزلت نشینی بی شباهت به حضور صدرالمتألهین شیرازی در کهک و خانه نشین شدن اجباری او نیست. اگرچه این گوشه نشینی و دوری از سیاست و اجتماع چیزی از عشق و ارادت وی به امام خمینی کم نکرد. به تصریح خود آیت الله انصاری شیرازی، «فانی در امام» خمینی بود. ایشان وقتی این نکته را می گفت باران اشک امانش بریده بود و اشک هایش چون سیل روان بود.

این موضوع چیزی بود که در سخنان دکتر احمد عابدی نیز انعکاس داشت. وی نیز در یادآوری این نکته که ایشان چگونه به امام خمینی عشق می ورزید به ذکر این خاطره بسنده کرد که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی قرار بوده است اعضای جامعه مدرسین در جلسه ای گویا درباره حمایت از امام خمینی حضور یابند که به هر دلیل ساواک از برگزاری این جلسه مطلع می شود و تمامی اعضا از حضور امتناع می کنند و تنها کسی که به عشق امام خمینی در جلسه حاضر می شود آیت الله انصاری شیرازی است. گو این که تنهایی سرنوشت همه حکمای صدرایی است. این روزها حکیمان صدرایی دیگری نیز در جامعه حضور دارند که بیش و کم در غربت و تنهایی افکارشان روزگار می گذرانند.

خلاصه هدف از این جملات چیزی نیست جز یادآوری این که قدر بزرگان فکری و فلسفی مرز و بوم  خویش را بدانیم و به آنان افتخار کنیم و از آنان بیاموزیم که فردا دیر است.

متأسفانه جلسه رونمایی از این عالم عظیم الشأن به دلیل کسالت وی در فقدان او برگزار شد و خیل مشتاقان این عالم وارسته و متواضع در حسرت دیدار او ماندند.

چهار جلد منتشر شده دروس شرح منظومه البته این حکیم گمنام را از بی نام و نشانی درخواهد آورد و او را در شمار حکیمان بنام حکمت متعالیه به خاطر خواهد آورد.

شریف لک زایی

مطالب مرتبط

حکمت متعاليه در انقلاب اسلامي تأثير بسزايي داشت

وقتي شخصيتي مانند ایشان هست هيچ مشكلي نداريم

یادی از حکیم گمنام حکمت متعالیه معاصر

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید