جدیدترین مطالب

حميد پارسانيا گفت: مسئله وحدت اسلامي و همچنين قدرت و اقتدار اسلامي از اهم مسائلي است كه در اسلام مطرح است و كساني كه اين موضوع را ناديده مي‌گيرند، دچار اشتباهات فقهي و تاريخي بزرگي مي‌شوند.


حميد پارسانيا -محقق علوم اسلامي- به مناسبت زادروز پيامبر اسلام(ص) و حضرت امام صادق(ع) و هفته وحدت در گفت‌وگو با خبرگزاري فارس، اظهار داشت: بايد بين چند مسئله تفكيك قائل شويم و احكام اسلامي را با هم خلط نكنيم. يكي مسئله وحدت اسلامي و اقتدار جامعه اسلامي است و ديگري مباحث كلامي نظير اينكه خليفه و حاكم اسلامي چه شرايطي بايد داشته باشد.

وي افزود: هر كدام از اين‌ موضوع‌ها بايد در جاي خودش مطرح شود. بحث وحدت امت اسلامي با موضوع قدرت جامعه اسلامي نزديك است و اين مسئله در شيوه حكومت كردن حضرت علي(ع) كه براي ما الگوست نيز كاملاً رعايت مي‌شده است. افرادي كه اين مسائل را با هم خلط مي‌كنند دچار اشتباهات فقهي و تاريخي بسياري مي‌شوند.

اين پژوهشگر اسلامي ادامه داد: در طول تاريخ اسلام اين مسئله وجود داشته و در صدر اسلام بوده و امروز هم وجود دارد. امروز امت اسلامي در شرايطي است كه قدرت‌هاي بزرگ به عنوان رقيب‌هاي اين امت به مقدرات جامعه اسلامي حكم مي‌رانند. جامعه اسلامي بايد در برابر اين رقباي خارجي به بهترين وجه رفتار كند و قدرت خودش را حفظ كند. چيزي كه اين مسئله را تضمين مي‌كند انسجام اسلامي است و البته اين انسجام اسلامي از طريق وحدت امت اسلامي حاصل مي‌شود. اين حكم به عنوان يك اصل ديني و فقهي بايد مورد توجه قرار گيرد و تحت الشعاع ديگر احكام نبايد واقع شود.

وي گفت: در مقايسه احكام با هم، برخي احكام مهم هستند و بعضي ديگر اهم هستند. مسئله وحدت اسلامي و همچنين قدرت و اقتدار اسلامي از اهم مسائلي هستند كه در اسلام مطرح است. در سيره علوي نيز، حضرت علي (ع) ضمن اينكه مباحث كلامي را درباره اينكه خليفه چه كسي بايد باشد در جاي خود و در بعضي خطبه‌ها مطرح مي‌كردند، اما مسئله وحدت امت اسلامي و همچنين اقتدار امت اسلامي را هم در جاي خود مطرح مي‌كردند و بين اين دو خلط نمي‌كردند. مثلا‌ً‌ در خطبه 127 نهج‌البلاغه حضرت خطاب به كساني كه به تفرقه جامعه اسلامي مبادرت مي‌ورزند و جامعه را چند پاره مي‌كنند و قدرت و اقتدار اجتماعي را به هم مي‌رزند مي‌فرمايند «شما شريرترين مردم هستيد، كساني هستيد كه شيطان شما را آلت دست خود قرار داده است و سرگردان هستيد و به زودي دو گروه در ارتباط با من هلاك مي‌شوند اول دوستاني كه در محبت نسبت به من زياده‌روي كرده و دوم دشمناني كه در كينه‌توزي به افراط مي‌روند و به باطل كشيده مي‌شوند. بهترين مردم نزد من كساني هستند كه راه‌ ميانه را مي‌روند. پس در اين راه گام برداريد. با اكثريت همراه و همگام باشيد زيرا خداوند با جماعت است. از پراكندگي و تفرقه بپرهيزيد. زيرا كسي كه خود را از مردم جدا سازد طعمه شيطان است. هر كس مردم را به تفرقه‌ فرا مي‌خواند بكشيد هرچند زير لواي من پناه گرفته باشد.»

پارسانيا گفت: اين اظهارات را كسي بيان مي‌كند كه خطبه شقشقيه را هم دارد يعني آن مباحث كلامي جاي خود، اما بحث وحدت امت اسلامي هم جاي خود را دارد و ايده‌آل آن است كه همه آنها يك‌جا جمع شوند و ما نبايد به بهانه آن مسائل كلامي به مسئله وحدت امت اسلامي و اقتدار جامعه اسلامي آسيب بزنيم.
وي افزود: يكي از مصاديق افراط اين است كه مصالح جامعه اسلامي را نبينيم و آنچه را كه وحدت جامعه اسلامي را حفظ مي‌كند رعايت نكنيم، كساني كه اين كونه عمل مي‌كنند بغض مولا را دارند. امروز بدون شك شرايط تاريخي امت اسلام حساس‌تر از صدر اسلام است. امروز جامعه اسلامي و امت اسلامي در آستانه يك رستاخيز تمدني و فرهنگي است و ناگزير از اين رستاخيز است. يعني تمدن غرب در مسير جهاني شدن خود در حال تباه‌ كردن در حال از بين بردن همه تمدن‌ها است. ما ناخواسته درگير يك حركت جهاني قدرت‌هاي غربي و سكولار هستيم و امت اسلامي، بايد به هويت خودش روي بياورد و از طريق وحدت خودش در قبال اين حركت جايگاه خودش را حفظ كند.
وي گفت:‌ دقيقاً در همان زماني كه وحدت اسلامي قدرت خودش را نشان مي‌دهد، رقيب هم به خوبي احساس مي‌كند كه اين وحدت اسلامي است كه مي‌تواند جامعه اسلامي را به حقوق از دست رفته خود بازگرداند و سعي مي‌كند به اين ركن آسيب وارد كند. همانطور كه در دستور قدرت آمريكا و دنياي غرب تفرقه در امت اسلامي است، بايد در دستور كار امت اسلامي هم حفظ وحدت اسلامي باشد و تلاش و كوشش براي به‌دست آوردن اقتدار جامعه اسلامي.

اين پژوهشگر اسلامي ادامه داد: اينكه قدرت اسلامي و وحدت اسلامي چگونه بايد حفظ شود ممكن است به طرح مسئله خلافت اسلامي منجر شود كه اين موضوع بايد در دستور كار متفكرين جامعه اسلامي قرار بگيرد.

وي يادآور شد: دو گروه به وحدت اسلامي آسيب مي‌رسانند. اول كساني كه با طرح مفاهيمي، امت و جامعه اسلامي را گروه گروه مي‌كنند و به رويارويي با تمدن اسلامي مي‌پردازند. گروه دوم كساني هستند كه باور ديني دارند اما درك اين مطلب را ندارند و مسائل فرعي‌تر را آنچنان بزرگتر مي‌كنند كه اهم مسائل را تحت‌الشعاع قرار مي‌دهد. البته كساني هم كه طرح مسئله وحدت اسلامي مي‌كنند در صورتي كه درست اين مسئله را طرح نكنند به اين موضوع آسيب مي‌رسانند و جامعه اسلامي بايد يك فضاي خوبي را براي گسترش مباحث كلامي خلق كند.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید