جدیدترین مطالب

حزب‌الله لبنان میراث امام موسی‌صدر است

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: حزب‌الله لبنان و مقاومت شیعی آن کشور که در جنگ 33 روزه شکستی مفتضحانه بر ارتش اسرائیل تحمیل کرد و به یک واقعیت انکار ناپذیر در دنیا مبدل شد، ثمره تلاش های امام موسی صدر در ایجاد و سازماندهی حرکت محرومین به حساب می آید.

 به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، دکتر غلامعلی حداد عادل رئیس مجلس شورای اسلامی که پیش از ظهر امروز در آیین گشایش چهارمین جشنواره فرهنگی  امام موسی صدر، در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران سخن می گفت، از خصوصیات این روحانی مبارز را تعلق وی به خانواده اصیل روحانیت عنوان کرد.

وی افزود: امام موسی صدر که ریشه دردو خانواده روحانی در ایران و لبنان داشت مردی بزرگ بود و سلسله علم و روحانیت در اجداد ایشان تجلی یافته بود و کسانی نمی تواند منکر تاثیر محیط خانوادگی بر شخصیت او شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی برخورداری از ضریب هوشی بالا و استعداد خوب و اساتید بزرگ و گذران عمر در دوران پر تلاطم و تحصیل همزمان در حوزه و دانشگاه را از دیگر ویژگی های برجسته امام موسی صدر دانست و گفت: هنگامی که به دلیل توطئه اجانب ، روحانیت از دانشگاه فاصله گرفته بود امام موسی صدر در کسوت روحانی در دانشکده حقوق به تحصیل پرداخت و با جریانات فکری سیاسی بیرون حوزه آشنایی یافت.

حدادعادل امام موسی صدر را مرد علم و هجرت و جهاد و سیاست معرفی کرد و متذکر شد: امام موسی صدر بعد از تحصیل در حوزه و دانشگاه با کوله باری از تجربه ماموریت یافت در فضای تب آلود لبنان  جامعه شیعی فراموش شده  و به حاشیه رفته را در آن کشور احیا کند.

وی یاد آور شد: امام موسی صدر در برابر رژیم اشغالگر قدس حرکت محرومین را ایجاد و سازماندهی کرد و از این طریق شخصیت جدیدی به شیعیان این کشور القا و آنها را با هویت واقعی خود آشنا کرد و در این مسیر از یاری انسانهایی فرهیخته همچون شهید مصطفی چمران  به خوبی بهره مند بود.

" همراهی امام موسی صدر از سوی شهید چمران که فارغ التحصیل دانشگاه برکلی  آمریکا بود و فضای آرام آن کشور را رها کرد و در کنار رهبر حرکت محرومین لبنان در جنوب آن کشور هنرستان فنی تاسیس کرد تا جوانان شیعه را با آموزش صنعت خود را از فقر و پراکندگی نجات دهند ، نشانگر عظمت و بزرگی آن دو مرد ماندگار در تاریخ اسلام  و ایران است."

رئیس قوه مقننه اظهار داشت: امام موسی صدر در شرایطی که قد علم کردن در بیروت آن روزگار و تبدیل شدن به چهره ای محبوب قلبهای جوانان شیعه آن کشور کار دشوار و سترگی برای روحانیون به حساب می آمد به دلیل  آشنایی با افکار و مکاتب های مختلف و چالش های جهان اسلام مجلس اعلای شیعیان را برپا کرد تا برای شیعیان لبنان نقشی تعیین کننده و تاثیر گذار در محیط سیاسی و اجتماعی آن کشور در نظر گرفته شود.

حداد عادل افزود: تصویری فوری و اولیه می تواند امام  موسی صدر ارائه کرد این است که این شخصیت بزرگوار از نظم فکری و روحیه توجه به ظرایف و پیچیدگی ها و مدیریت و درایت  در سازماندهی یک جامعه انسانی و همت و جرات برای مقابله با صهیونیسم به عنوان خطر بزرگی که عالم اسلامی را تهدید می کند، برخوردار بود و از این جهت نمی توان جایگاه او را در تحولات سیاسی منطقه نادیده گرفت.

رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بزرگی مردان تاریخ در گرو تاثیر گذاری آنها بر محیط است، خاطرنشان کرد: گرچه امام موسی صدر عملا در طول 30 سال گذشته در تاریخ نقشی نداشته اما تاثیر او در تاریخ به دلیل  اقداماتی که پیش از ربوده شدن وی انجام داده در تاریخ باقی خواهد ماند و قطعا پدیده مقاومت و حزب الله لبنان که منشا کارهای بزرگی شده ، نتیجه تلاش های آن روحانی بزرگوار است که جامعه شیعی لبنان را به اتحاد و شناختن استعدادهای نهفته ترغیب کرد و تا این مقاومت به نقطه عطفی در مبارزه با اسرائیل تبدیل شود.

وی در بخش پایانی سخنان خود  مبهم بودن سرنوشت امام موسی صدر را تقدیر و فصلی از کتاب زندگی او دانست و گفت: آن لحظه تاریک و روشن نزدیک طلوع و غروب آفتاب منظره ای از زمان است و پایان زندگی امام موسی صدر شبیه این قطعه زمانی و کسی نمی داند راز این تراژدی چیست ، اما امیدواریم هر چه زودتر سرنوشت این روحانی مبارز روشن شود.

حداد عادل با تاکید براینکه اگر سرنوشت امام موسی صدر در همین هاله ابهام باقی بماند از عظمت و تاثیر گذاری او در تاریخ اسلام و لبنان نخواهد کاست و قطعا تاریخ فصل آخر آن را با تصویری روشن خواهد نوشت، گفت که مجلس شورای اسلامی در هفتمین دوره فعالیت خود همواره تلاش کرده پرده از این معما برداشته شده و سرنوشت امام موسی صدر سریعتر بر همگان معلوم شود.

چهارمین جشنواره فرهنگی امام موسی صدر با عنوان امام موسی صدر سرشار از مفاهیم راهگشا به همت فرهنگسرای ابن سینا و موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر به با هدف بررسی اندیشه های این روحانی مبارزه  مدت یک روز در دانشکده الهیات و معارف اسلامی در  دانشگاه تهران برپا شده است.

امام موسی‌صدر از اولین طراحان ایده وحدت حوزه و دانشگاه بود

حجت‌السلام سیدباقر خسروشاهی گفت: امام موسی صدر علاوه بر مهارتی که در بحث های مدیریتی و اداره جامعه داشت، از عقلی سلیم و تواضع و فروتنی مثال زدنی برخوردار بود و در واقع جزء اولین افرادی بود که در راستای وحدت حوزه و دانشگاه گام برداشت.

 به گزارش خبرنگار مهر، حجت السلام سید هادی خسروشاهی پیش از ظهر امروز در همایش علمی" امام موسی صدر، سرشار ازمفاهیم راهگشا"، با اشاره به ابعاد مختلف شخصیت این مرد بزرگ بر لزوم تداوم رابطه معنوی با امام موسی صدر تاکید کرد.

خسروشاهی گفت: دولتمردان ما موظفند که پیگیری سرنوشت امام موسی صدر را به طور جدی تر در دستور کار قرار دهند و حداقل به خاطر خدا و پیغمبر با کسانی که امام موسی صدر را ربودند دست ندهیم.

وی با اشاره به ویژگی های مختلف شخصیت معنوی امام موسی صدر، گفت: ایشان علاوه بر مهارتی که در بحث های مدیریتی و اداره جامعه داشتند از عقلی سلیم و تواضع و فروتنی مثال زدنی برخوردار بودند و در واقع ایشان را می توان جزء اولین افرادی دانست که در راستای وحدت حوزه و دانشگاه گام برداشته اند.

خسروشاهی همچنین تاکید کرد: واقعیت آن است که امام موسی صدر شخصیتی چند بعدی دارد و ما در شخصیت این بزرگوار جامعیتی بی نظیر را مشاهده می کنیم که باید از آن الگوسازی نمود.

وی تصریح کرد: دوستان نباید فراموش کنند که شیعه علی همواره باید تعصب داشته باشد و ما همیشه از جانب خاندان و آشنایان امام موسی صدر ضمن درخواست برای تداوم تلاش ها جهت آزادی او تاکید داریم که با ربایندگان ایشان مراودات مثبت برقرار نشود.

حجت الاسلام امام، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران نیز در بخش نخست این همایش با تاکید بر ابعاد مختلف شخصیت امام موسی صدر، گفت: چنین شخصیتی همواره در جهان اسلام پایدار و باقی می ماند و هیچ گاه از بین نخواهد رفت.

امام تاکید کرد: حقیقت آن است که از عوامل تاثیر گذاری امام موسی صدر شخصیت چند بعدی ایشان بوده و در واقع ایشان همواره آن چه را که باید اعلام می کرده بر زبان آورده و در این میان برایش مرزبندی معنایی نداشه  و همواره در جهت امور مسلمین گام برداشته است.

اندیشه امام موسی صدر در جغرافیای خاصی نمی‌گنجید

رئیس سازمان مدارس و حوزه های علمیه خارج از کشور گفت: خصوصیت بارز امام موسی صدر این بود که او در جغرافیای خاصی نمی گنجید.

 به گزارش خبرنگار مهر حجت الاسلام نور اللهیان رئیس سازمان مدارس و حوزه های علمیه خارج از کشور پیش از ظهر امروز در همایش علمی امام موسی صدر؛ سرشار از مفاهیم راهشگا تاکید کرد: که شخصیت برجسته امام موسی صدر از اصلی ترین عوامل بزرگ شدن ایشان در تاریخ بوده است.

وی افزود: در این که موسی صدر موفق شد در دوران جهاد خود دین را به پا دارد و در جامعه ای که مسئولیت هدایت آن را بر عهده گرفته بود با دین نقش های فرهنگ ساز ایجاد نماید شکی نیست ، اما خصوصیت بارز این شخصیت بزرگ این بود که او در جغرافیای خاصی نمی گنجید.

نوراللهیان با بیان اینکه امام موسی صدر جهانی می اندیشید گفت: ایشان در واقع زمان خود را به خوبی می شناخت و فرزند زمان خود بود و علاوه بر آن موقعیت شناسایی و درک کاملا صحیحی از شرایط و وضعیت دوران خود داشت.

رئیس سازمان مدارس و حوزه های علمیه خارج از کشور ادامه داد: الان 30 سال است که امام موسی صدر در لبنان حضور ندارد اما همه می دانند که شخصیت این مرد بزرگ در لبنان زنده است و این زنده بودن به آن معناست که نوع نگاه ایشان همچنان در تحولات لبنان قابل مشاهده است.

وی در ادامه اظهار داشت: آقای موسی صدر تحقیقا در جهت بزرگی و عظمت شریعت و مذهب تشییع حرکت کرد اما در این مسیر حتی یک قدم در راستای تفرقه یا فرقه گرایی بر نداشت.

نواللهیان همچنین گفت: امام موسی صدر همواره با نگاهی توام با وحدت و ایجاد اخوت و برادری به صحنه لبنان وارد شد و توانست جایگاه شیعیان در آن کشور را به گونه ای چشمگیر ارتقا دهد.

متن کامل سخنرانی دکتر کیهان محمدخانی دبیر همایش در افتتاحیه همایش امام موسی صدر، سرشار از مفاهیم راهگشا

بسم الله الرحمن الرحيم

از اينکه فرصتی فراهم آمد و مجالی دست داد که در همايشی يک روزه به واکاوی و بازخوانی انديشه های يکی از متفکران و مصلحان دوره معاصر بپردازيم, خداوند بزرگ را شاکر و سپاسگزارم.

آنچه ما را بر آن داشت که به برپايی چنين همايشی دست زنيم, نياز امروز جامعه به نقش و کارکرد تفکر مردی است که برای پنجاه سال گذشته, بخشی از خاورميانه عربی و آفريقا, به گونه ای مستمر و مستقيم تا آسيای جنوب شرقی و آمريکای لاتين از فاصله ای دورتر, تحت تأثير ژرفای انديشه, جاذبه شخصی و اخلاق انسانی او بوده است.چنين بود که می رفت, آوازة عدالتخواهی انسانی بلند همت, تا انگيزه, هوشمند, تحصيلکرده , خدمتگزار, فهيم و شجاع, از مرزهای لبنان, فلسطين, مصر, اردن, سوريه, الجزايز, ليبی, عراق, ايران, هند, پاکستان, اندونزی و مالزی فراتر رود و دريافت های جزدورزانه و دين باورانه اش از اسلام پايه گذار رهيافت های نوينی در علوم مختلف از جمله, دين, سياست, فلسفه, اقتصاد و فرهنگ و هنر گردد.

مبارزه با فقر, جهل و بی سوادی تنها راه بيداری و روشنگری مردمی بود که امام موسی صدر عاشقانه دوستشان می داشت و کمک به آنان و رفع مشکلاتشان را اولين وظيفه خود می دانست و همين بهانة او برای حضور در لبنان بود.

در چنين هنگامه ای بود که آنانی که سود و نفع خود را در بی سوادی, جهل و فقر مردم می ديدند, حضور چنين انسان آزاده ای را که چون جدش امام حسين (ع) پرچم مبارزه با بی عدالتی را بر افراشته بود, تاب نياوردند و برای متوقف کردنش, نقشه ها کشيدند که به خيال خود, حرکتی را که آغاز کرده بود, منحرف و خاموش گردانند.

غافل از اينکه, خدايا او بود و به مدد اين توفيق الهی و در پرتو نبوغ و دانشی که داشت, نهضت خدمت به مردم را چنان بر بنيادی اساسی, علمی, انعطاف پذير و خلاقانه استوار کرده بود که نه تنها بی حضور خويش, کمترين آسيبی نديد, که به درختی تنوميد و شجره ای مبارک تبديل شد که آثار و تبعات آن امروز نه فقط در لبنان, که در همة کشورهای عربی, آفريقايی و آسيايی, مشهود و قابل دريافت است.

بی شک آنچه که امروز در لبنان شاهديم و آن مقاومتی که در برابر نفوذ و حضور استعمار مدرن صورت می گيرد, ثمرة تلاش هايی است که در پرتو فعاليت های امام موسی صدر ايجاد شده است, چه بسياری از آزاد مردان مقاومت در لبنان, خود را فرزندان امام می دانند.

امروز و در اينجا, سخن از مردی است که جهان برای درست زيستن, پايدار ماندن و حل مشکلاتش, بيش از هر زمان ديگری به انديشه های او نيازمند است.

با اين احساس نياز بود که فرهنگسرای ابن سينا, دست کمک به سوی متفکران, اساتيد, پژوهشگران و دانشجويان و تحقيقات امام موسی صدر در از کدر تا او را در هرگونه چنين همايشی بسازد.

بر اين اعتقاديم که دانشگاهها و موسسات تحقيقاتی و مطالعاتی کشورهای مختلف جهان و نظام های آموزشی و پرورش آنان, بايد کرسی های بازخوانی انديشه های امام موسی صدر را داير نمايند تا با کنکاش عميق و دقيق در انديشة اين دانشمند جهان اسلام, زمينه شناخت, دريافت و بکارگيری راهکارهای موفق, اثر بخش و کار آمد مديريت او را در لبنان فراهم کرده و با تئوريزه کردن تفکر او در زمينه های مختلف, امکان دسترسی ملت های جهان را به عناصر آن تفکر تمهيد نمايند

آب دريا را اگر نتوان کشيد هم به قدر تشنگی بايد چشيد

اميدوارم با برگزاری همايش امروز, باب برگزاری کنگره ها, همايش ها, سمينارهای بررسی انديشه های امام موسی صدر با تلاش اساتيد, پژوهشگران, دانشجويان و علاقمندان در کشورهای بيش از پيش گشوده شود.

اين همايش با گشايش رسمی توسط مقامات عاليرتبه کشور و ميهمانان ارجمندی که حضور می يابند, رسماً کار خود را آغاز خواهد کرد و مباحث علمی همايش در دو بخش بجزا تا ساعت 16 و با چهار سخنرانی دنبال خواهد شد و در پايان نيز سخنرانان به پرسش های حضار در زمينة سخنرانی خود پاسخ خواهند داد.

مدتی است که خبرهای دلگرم کننده ای از سلامت امام موسی صدر به گوشمان می رسد که جانمان را لبريز و آکنده از شادی و نشاط می کند.

از خداوند رحمان و رحيم می خواهيم که زمينة آزادی اين انسان آزاده و شجاع که تنها جرمش عشق به مردم و تلاش برای ارتقاء سطح فکر و معرفت و زندگی آنان بود را در کمال صحت, سلامت و تندرستی فراهم سازد.

در پايان قدردانی و تشکر خود و اعضاء هيات علمی همايش و بيت معظم صدر را از تشريف فرمايی حضار و مدعوين محترم ابراز می داريم و سخن را با شعری از لسان الغيب خواجه شمس الدين محمد حافظ شيرازی به پايان می برم که وصف حال و جان همة دوستداران امام موسی صدر است:

اگرآن طاير قدسی ز درم باز آيد
عمر بگذشته به پيرانه سرم باز آيد
دارم اميد بر اين اشک چو باران که دگر
برق دولت که برفت از نظرم باز آيد
آن که تاج سر من خاک کف پايش بود
از خدا می طلبم تا به سرم باز آيد
خواهم اندر عقبش رفت به یاران عزیز
شخصم ار باز نیاید خبرم باز آید
گر نثار قدم یار گرامی نکنم
گوهر جان به چه کار دگرم باز آید
کوس نو دولتی از بام سعادت نزنم
گر ببینم که مه نوسفرم باز آید
مانعش غلغل چنگ است و شکر خواب صبوح
ورنه گر بشنود آه سحرم باز آید
آرزومند رخ شاه چو ماهم حافظ
همتی تا به سلامت زدرم باز آید

گزارش تصویری/ همایش بررسی اندیشه های امام موسی صدر- 1

گزارش تصویری/ همایش بررسی اندیشه های امام موسی صدر - 2

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید