جدیدترین مطالب

رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا معتقد است که فلسفه صدرایی اگر خوب عرضه شود و در میدانها و صحنه های عرضه افکار به سمع و نظر فلاسفه جهان برسد می تواند جایی برای خود باز کند و در تغییر مسیر اندیشه ها اثرگذار باشد.

حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای، رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره نقش و اهمیت ملاصدرا در جهان فعلی اظهار داشت: در درجه اول اهمیت و نقش امروز ملاصدرا برای جهان فعلی ما همان مکتب فلسفی و عرفانی اوست که علاوه بر فلسفه در عین حال نمایشگر قرآن و اسلام هم هست.

وی افزود: اگر تعبیر بازار برای فلسفه و اندیشه درست باشد باید گفت این کالا در بازار بین المللی امروز فلسفه و اندیشه فلسفی حرف اول را می زند و تنها فلسفه ای است که به صورت یک دستگاه و سامانه مستقل جلوه گری می کند و همه مسائل فلسفی گفته شده و گفته نشده را در این دستگاه فکری می توان حل کرد و پاسخ گفت.

رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا تصریح کرد: این خاصیت و ویژگی در مکاتب قدیم و جدید فلسفی دیده نمی شود و در نتیجه آن مکاتب نمی توانند برای همه مسائل موجود و آینده فلسفه جایی در خود داشته باشند و به آن پاسخ بگویند. از این رو فلسفه صدرایی اگر خوب عرضه شود و در میدانها و صحنه های عرضه افکار به سمع و نظر فلاسفه جهان برسد می تواند جایی برای خود باز کند و در تغییر مسیر اندیشه ها اثر بگذارند.

حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای در ادامه به اهمیت دیگر این مکتب اشاره کرد و گفت : معنویت و الهی بودن و تکیه بر اصالتهای اخلاقی دیگر اهمیت این مکتب است که در فلسفه های غربی کمتر دیده می شود. از این راه می توان به ترویج معنویت و اخلاق عرفانی و تبدیل اومانیسم کفرآلود و بشر محوری کنونی غرب به خدا محوری و قبول روابط عشق آمیز بشر و خداوند متعال کمک کرد و عطش جامعه جهانی به معنویت را که به هر جا و راهی برای کسب آن سر می زند از طریق عرفان اسلامی فرو نشاند.

وی در پاسخ به این نکته که چرا ملاصدرا به اندازه ابن سینا و ابن رشد در جهان غرب شناخته شده نیست گفت : ابن سینا و ابن رشد بیشتر از طریق ترجمه کتب فلسفی به غارت رفته از اندلس و اسپانیای مسلمان در حدود هزار سال قبل و بحث و نشر مطالب آنها در کلیساها و دیرهای مسیحی رم و پاریس و انگلستان در غرب معروف شدند و حتی فلسفه دوران معروف به قرون وسطای اروپا در نقطه کمال و برجستگی خود به فلسفه این دو حکیم تعلق داشت.

رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا افزود: اما ملاصدرا متعلق به دوران زوال قرون وسطی و آستانه دوران تجدد است. در این دوره اروپا در طوفان بحرانهای اجتماعی و فکری و سیاسی و ترک و طلاق معارف دوره قرون وسطی از معارف و فلسفه در شرق به ویژه فلسفه اسلامی که مدتها در ایران بود بسر می برد لذا از فلسفه اسلامی غفلت نمود و هنوز هم تا حدودی زیاد همین غفلت ادامه دارد و غرور قاره ای و مذهبی هم با آن غفلت اضافه شده است.

وی با اشاره به این نکته که معرفی ملاصدرا می بایست طی چهار قرن گذشته انجام می شد ولی متاسفانه جز چند نفر که معروفترین آنها هانری کربن فرانسوی است کسی این کار را نکرده است گفت: بنیاد حکمت اسلامی صدرا سعی وافی در این کار داشته و تا کنون به موفقیتهایی نیز رسیده است.

حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای در پاسخ به این پرسش که وضعیت ترجمه آثار ملاصدرا و یا کتابهایی که درباره این فیلسوف نوشته شده را چگونه ارزیابی می کنید گفت : درباره ترجمه کتب و آثار ملاصدرا به زبانهای غربی و غیر غربی باید پذیرفت که تا پیش از اقدامات و طرح های بنیاد حکمت صدرا تقریبا اثری جز دو یا سه اثر ترجمه نشده بود که مشهورترین آنها ترجمه المشاعر به زبان فرانسه به وسیله هانری کربن است و کتاب العرشیه هم به وسیله پروفسور موریس ترجمه شده بود. البته پیش از آنها اسلام شناس آلمانی هورتن نیز پاره ای از کتب ملاصدرا را به زبان آلمانی ترجمه کرده بود.

وی افزود: پس از اولین کنگره جهانی ملاصدرا در سال 1378 برنامه ریزی شد که مرکزی مخصوص ترجمه آثار ملاصدرا به زبانهای شرقی و غربی این کار را انجام دهد این واحد موفق شد علی رغم مشکلات بسیار زیاد چند جلد از اسفار را آماده سازد. و نیز اکسیر العارفین و برخی از کتب دیگر او را به انگلیسی و زبانهای دیگر ترجمه کند که از جمله ترجمه المشاعر به زبانهای چینی و روسی و اسپانیایی است و این کار هنوز ادامه دارد.

حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای افزود: اما موضوع کتابهایی که درباره حکیم صدرالمتالهین نوشته شده پیش از برگزاری اولین همایش جهانی ملاصدرا نوشته درباره ملاصدرا بسیار اندک بود از جمله نوشته های هانری کربن، دکتر نصر، دکتر حائری یزدی، ایزوتسو، پروفسور فضل الرحمان پاکستانی و مقالات و رساله های دکتری چند دانشجوی ایرانی و خارجی.

وی تصریح کرد: پس از برگزاری آن همایش توجه بسیاری در کشورهای شرقی و غربی به مکتب حکمت متعالیه جلب شد و ترجمه ها و تحقیقاتی در این باره در ایالات متحده و انگلیس و آلمان و اسپانیا و استرالیا و ترکه و بلغارستان به انجام رسیده و علاوه بر آن ده جلد انگلیسی مقالات همایش و چهار جلد انگلیسی دومین همایش بین المللی نیز تاثیر بسزایی در نشر افکار ملاصدرا در جهان داشته اند.  

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید