جدیدترین مطالب

نشست «جايگاه سياست و شريعت در حکمت متعاليه» صبح يكشنبه در پژوهشكده علوم و انديشه سياسي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي قم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري رسا، حجت‌الاسلام والمسلمين احمد بهشتي، صبح امروز در نشست علمي «جايگاه سياست و شريعت در حکمت متعاليه»، تفکيک دين از سياست را حاصل تفکر سکولاريسم دانست و گفت: بيشتر علما و فيلسوفان مسلمان، دين و سياست را همراه دانسته و سياستي را مورد رضايت قرار مي‌دهند، که بر اساس ضوابط شرعي و ديني بنا نهاده شده باشد.

وي در ادامه افزود: صدرالمتألهين رابطه سياست و دين را رابطه عبد و مولا دانسته و اظهار مي دارد که سياست بايد در اختيار دين بوده و از آن تبعيت کند.

حجت الاسلام والمسلمين بهشتي خاطر نشان کرد: از نظر ملاصدرا، نبوت، روح شريعت و شريعت، روح سياست است و به غير از اين، پيکر بي جان دين و سياست باقي مي‌ماند که هيچ خير و سعادتي در آن متصور نيست.

اين پژوهشگر حوزوي با اشاره به نهضت مشروطه و انقلاب اسلامي ايران اظهار داشت: نظر علما همچون شيخ فضل الله نوري در نهضت مشروطه، ظهور و بروز مشروطه مشروعه بوده و امام راحل(ره) نيز تنها بر حکومت جمهوري اسلامي تکيه داشته است. 

وي با تأکيد بر عدم جدايي دين از سياست و پيروي محض سياست از شريعت در نظريه ملاصدرا تصريح کرد: البته مانعي ندارد که سياست، زمينه ساز گسترش شريعت در جامعه باشد؛ همانگونه که دولت صفويه اين کار را انجام داد، البته نيات پادشاهان صفوي از اين اقدام مشخص نيست که براي رضاي خداوند متعال انجام شده و يا به منظور تحکيم حکومت و جلب آراي مردم صورت گرفته است.

حجت الاسلام والمسلمين بهشتي با بيان اينکه سياستمداران با ابزاري که در اختيار دارند افکار و مباني خود را در جامعه جاري و ساري مي‌کنند، خاطر نشان کرد: حال اگر اين سياست در اختيار شريعت باشد، جامعه به سوي جامعه ايماني و خدامحور پيش خواهد رفت.

وي يادآور شد: در سلسله‌هاي سلطنتي معاصر ايران کمتر پادشاهي پيدا مي شود که خود را کاملا در اختيار شريعت قرار داده باشد؛ اما هدف جمهوري اسلامي ايران، جداي از اين بوده و به دنبال تربيت سياستمداران دين محور است.

اين محقق و نويسنده حوزوي در ادامه با اشاره به تفاوت و تشابه مبدأ، غايت، فعل و انفعال سياست و شريعت تصريح کرد: مبدأ سياست و شريعت هر دو عقل است، ولي در سياست عقل بشري و در شريعت عقل قدسي مطرح است و تبعيت و پيروي عقل بشري از عقل قدسي لازم مي نمايد.

حجت الاسلام  و المسلمين بهشتي با بيان اين‌که سياست به تدبير امور دنيوي مردم مرتبط است، اظهار داشت: سياست و شريعت در اجرا، گاهي با يکديگر تزاحم پيدا مي کنند و سياست به دنبال کنار زدن شريعت برمي‌آيد؛ اما بايد سياست به گونه‌اي تنظيم شود که آخرت مردم را نيز تأمين کرده و به سعادت ابدي آنها لطمه نزند. 

وي در پايان گفت: شريعت بر اصول لايتغير و ثابت استوار گشته ولي سياست مبتني بر شرايط و متغيرات زمان است و رابطه عينيت بين اين دو اين گونه نفي مي‌شود

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید